Wat kost een (echt)scheiding?
Je hoort soms waanzinnige bedragen over wat een scheiding nu kost.
De gulden regel is dat je dat meestal (minstens voor een stuk) zelf in de hand hebt.
Hoe groter het conflict dat jullie met elkaar zelf creëren en hoe langer jullie dit volhouden, hoe groter de kostprijs.
Met kostprijs bedoel ik dan niet alleen de eigenlijke kostprijs in euro’s van de scheiding en de regelingen daarrond, maar ook wat het jullie ook kost aan energie, stress en onzekerheid om dit conflict gaande te houden en om achteraf het puin te ruimen.
Wat mensen meestal niet in rekening brengen als “kostprijs” van hun scheiding is het feit dat een eigenlijke vechtscheiding letterlijk en figuurlijk “ziekmakend” is en echt wel sporen nalaat op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de ouders.
Sommige zaken zijn achteraf soms helemaal niet meer recht te zetten:
Vechtscheidingen bepalen soms op definitieve wijze een verslechtering van de verhouding met de kinderen en deze laatsten willen dat geenszins.
Wat de eigenlijke kostprijs van de scheiding betreft, moeten jullie rekening houden met het feit dat jullie elk een advocaat nodig hebben die meestal aan uurtarief werkt en die jullie dus uiteraard per persoon meer zal kosten naarmate jullie meer en meer van hem/haar vragen en minder en minder met mekaar kunnen overeenkomen.
Dat brengt met zich mee dat wanneer er in de scheiding minnelijke overeenkomsten tot stand komen met behulp van de advocaten, dat deze veel minder zullen kosten dan de pure procedure.
Een goed gesprek met de advocaten en de partijen kan op enkele uren veel meer oplossen dan een eindeloos geprocedeer voor de Familierechtbank.
En als jullie de weg kiezen van de familiale bemiddeling, is het ook goedkoper.
De familiale bemiddelaar werkt voor jullie beiden, jullie betalen dus samen één enkele professional en delen de kosten. De bemiddeling is zelfs ook nog vrijgesteld van BTW, dat maakt wel een verschil van 21%.
Soms hoor je ook zeggen dat een echtscheiding het goedkoopst is door een EOT opgesteld door de notaris omdat de gesprekken daar gratis zijn.
Bij de notaris zijn inderdaad de gesprekken gratis, maar dat wordt beperkt tot maximaal 1 of 2 korte gesprekken.
De notaris zal enkel noteren waar jullie het eens over zijn, maar zijn/haar rol om jullie te helpen om tot een overeenkomst te komen is beperkt.
Als jullie het over alles eens zijn, zal de notaris dat met veel plezier noteren en dat kost u rond de 1.500 euro BTW al dan niet inbegrepen.
In dat laatste geval, dus als jullie het over alles eens zijn, zal een bemiddeling goedkoper zijn omdat, zelfs met enkele gesprekken inbegrepen, je bij vele bemiddelaars – ook bij mij – onder die 1.500 euro blijft.
Samengevat:
Als je de scheiding kan regelen met 1 professional (advocaat of bemiddelaar) is dat goedkoper dan wanneer je beroep dient te doen op 2 professionals (2 advocaten dus).
Hoe meer tijd jullie nodig hebben om tot oplossingen of tot uitspraken (vonnissen van de Familierechtbank) te komen, hoe duurder het uiteraard wordt.
Voor mijn tarieven als advocaat en familiaal bemiddelaar: zie tarieven.